Vervlochten Kern Paardencoaching

Coaching met de kracht van paarden

 

Karin

Ik ben Karin Scheepens (1992) en ik ben al zo lang ik me kan herinneren gek op dieren, en dan met name paarden. Als kind zeurde ik mijn ouders de oren van hun hoofd om op paardrijles te mogen, en toen ik eenmaal oud genoeg was mocht dit ook. Vanaf dat moment was ik iedere week op de manege te vinden. Eerst om alleen te rijden, maar toen ik wat ouder werd, bleef ik de hele dag hangen om mee de paarden te verzorgen, poetsen en knuffelen.

In 2009 ben ik met de HBO opleiding Toegepaste Biologie begonnen. Dit sloot mooi aan bij mijn nieuwsgierige aard en liefde voor dieren. In het derde jaar moesten we 20 weken naar het buitenland voor stage. En ik wilde natuurlijk zo ver mogelijk weg van Nederland! Het werd een stage op een manege in Zuid Afrika, waar we in de ochtenden op de stallen werkzaam waren en paarden reden, en in de middag de Afrikaanse bush in trokken om wildlife te zoeken. Ik had van tevoren nooit kunnen bedenken dat deze stage mijn leven zo zou veranderen!
De manier van omgaan met de paarden daar was heel anders dan dat ik gewend was. Het plezier met de dieren stond voorop, er werd rekening gehouden met de natuur van het paard en er werd op een zo vriendelijk mogelijke manier met ze omgegaan. Hier kreeg ik mijn eerste lessen in Natural Horsemanship. Dit betekent letterlijk vertaald ‘natuurlijke band tussen mens en paard’. Dit was zo’n eye opener voor mij, dat ik dit bij terugkomst in Nederland zelf op het gepakt. Met het paard dat ik al jaren reed op de manege, Simba, ben ik gaan oefenen en uitproberen, en van dit paard heb ik de beste levenslessen geleerd.

In 2013 ben ik afgestudeerd als Bioloog, maar kon geen werk hierin vinden dat mij voldoening gaf. Ik ben voor een paar maanden terug gegaan naar mijn stageadres in Zuid Afrika, waar ik weer  veel met de paarden heb kunnen werken en leren. Ik heb tussendoor wat baantjes gehad in Nederland en heb gereisd door Azië. Uiteindelijk wilde ik op zoek naar een loopbaancoach, maar stuitte in mijn zoektocht op paardencoaching. Met mijn liefde voor paarden was mijn interesse meteen gewekt! Uren heb ik besteed aan het lezen over paardencoaching, en hoe meer ik er over las, hoe meer ik besefte dat dit iets was dat precies bij mij paste! Mijn liefde voor paarden, het helpen en steunen van mensen, en het werken met mijn intuïtie. Dit kwam allemaal terug in de paardencoaching.
Ik vond de opleiding van Tirza Brouwer, en na een kennismakingsgesprek met haar wist ik het zeker, dit wilde ik doen! In maart 2017 ben ik dan ook begonnen met de opleiding paardencoaching bij de Academie voor Paard- en Lifecoaching.

Uiteindelijk heeft de opleiding meer voor mij betekend dan ik had durven hopen. Ik heb zo veel mooie dingen gezien gedurende deze 7 maanden. Paarden weten precies waar de pijnpunten zitten en maken dit op een zachte, liefdevolle manier duidelijk. Bij een paard is het veel makkelijker om jezelf open te stellen. Hoe verder ik kwam, hoe duidelijker het werd dat ik een hele goede keuze had gemaakt.

Op 7 oktober 2017 ben ik afgestudeerd als paardencoach, en mijn doel is nu om zo veel mogelijk mensen te gaan helpen!